Les obligacions de transparència de les associacions i les fundacions s’estableixen en dues lleis: la Llei 19/2014, de 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern i la Llei 21/2014, de 29 de desembre, del protectorat de les fundacions i de verificació de l’activitat de les associacions declarades d’utilitat pública.
Així, la Llei de transparència determina quines són les obligacions de transparència de les entitats per raó de l’origen públic dels diners que gestionen, i La Llei del protectorat, desenvolupada per l’Ordre JUS/152/2018, de 12 de setembre, que estableix les obligacions pel fet de ser entitats amb finalitats d’interès general, que les distingeix d’altres entitats privades amb interessos particulars.
Obligacions segons la Llei de transparència
Les entitats privades que rebin ajuts o subvencions públiques en una quantia superior a 100.000€ o bé, quan més del 40% del total dels seus ingressos anuals provinguin d’ajuts públics, sempre que assoleixin com a mínim la quantitat de 5.000€ estan obligades a fer efectives les obligacions de publicitat activa que estableix la Llei de transparència.
Quina informació han de publicar les entitats beneficiàries obligades?
Segons l’Annex sobre el Deure de publicar informació de les fundacions i de les associacions declarades d’utilitat pública, les fundacions i associacions de dimensió mitjana* que percebin fons públics, han de publicar la següent informació:
Activitats.
Adreces de correu postal i electrònic.
Composició dels òrgans de govern i de l’equip directiu.
Estats financers i memòria econòmica.
Estatuts.
Estructura directiva i de govern.
Estructura organitzativa.
Fins o finalitats.
Missió de l’entitat.
Resultat de les activitats acomplertes.
Web.
Si s’escau, identificació de les entitats que estiguin inscrites en el Registre de grups d’interès de Catalunya.
El col·lectiu de persones beneficiàries ateses.
El programa i la memòria anual d’activitats.
El balanç social.
El codi de bon govern i bones pràctiques de gestió.
Els concursos, els contractes i les licitacions. Ha d’incloure, com a mínim, la relació dels concursos, contractes i licitacions vigents, amb la indicació de la data, les parts que els signen, l’objecte, els drets i les obligacions de qualsevol mena que generin i el període de vigència.
Les principals línies estratègiques d’actuació.
Informacions addicionals a publicar en cas que hagin de sotmetre els comptes anuals a auditoria externa:
L’informe d’auditoria,
Els estats financers, i
La memòria econòmica.
Com han de publicar la informació les entitats privades beneficiàries?
Cal publicar la informació per mitjà d’un apartat específic en el seu lloc web corporatiu o en el portal de transparència propi.
La informació objecte de publicitat activa s’ha d’oferir en formats electrònics i accessibles, i ha d’utilitzar estàndards oberts que en permetin la reutilització, sempre que resulti tècnicament possible.
L’incompliment de les obligacions de publicitat activa de les entitats privades és constitutiu d’infracció molt greu, d’acord amb l’article 77.1 b) de la Llei 19/2014.
Obligacions segons la Llei del protectorat
Es consideren entitats que perceben fons públics aquelles entitats en què almenys el 40% dels ingressos provenen d’administracions públiques o les que hagin rebut més de 60.000 euros de qualsevol administració pública en el conjunt de l’exercici.