DECRET 259/2008, de 23 de desembre, pel qual s’aprova el Pla de comptabilitat de les fundacions i les associacions subjectes a la legislació de la Generalitat de Catalunya. 🔗
2.1 El Pla de comptabilitat és aplicable per a totes les fundacions i per a totes les associacions subjectes a la legislació de la Generalitat de Catalunya que tinguin l’obligació de formular comptes anuals.
Els comptes anuals comprenen el balanç, el compte de resultats, l’estat de canvis en el patrimoni net, l’estat de fluxos d’efectiu i la memòria. Aquests documents formen una unitat. No obstant això, l’estat de fluxos d’efectiu no és obligatori per a les entitats de dimensió mitjana i de dimensió reduïda.
Els comptes anuals s’han de redactar amb claredat, de manera que la informació subministrada sigui comprensible i útil per als usuaris en prendre les seves decisions econòmiques i han de mostrar la imatge fidel del patrimoni, de la situació financera i dels resultats de l’entitat, de conformitat amb les disposicions legals.
[ … ]
2n. Requisits de la informació a incloure en els comptes anuals
La informació inclosa en els comptes anuals ha de ser rellevant i fiable.
La informació és rellevant quan és útil per a la presa de decisions econòmiques, és a dir, quan ajuda a avaluar successos passats, presents o futurs, o bé a confirmar o corregir avaluacions realitzades anteriorment. En particular, per tal de complir amb aquest requisit, els comptes anuals han de mostrar de manera adequada els riscos als quals s’enfronta l’entitat.
La informació és fiable quan està lliure d’errors materials i és neutral, és a dir, està lliure de biaixos, i els usuaris poden confiar que és la imatge fidel del que pretén representar.
1. Els comptes anuals s’elaboren amb una periodicitat de dotze mesos, llevat en els casos de constitució, modificació de la data de tancament de l’exercici o dissolució.
2. Els comptes anuals han de ser formulats per l’òrgan competent, el qual respon de la seva veracitat, i han de ser tancats en la data que estableixin els estatuts o, si no n’hi ha cap previsió, el 31 de desembre.
3. El balanç, el compte de resultats, l’estat de canvis en el patrimoni net, l’estat de fluxos d’efectiu i la memòria han d’estar identificats, amb indicació de forma clara i en cadascun d’aquests documents de la seva denominació, de l’entitat a què corresponen i de l’exercici al qual es refereixen.
[ … ]
5a. Balanç
El balanç, que comprèn, amb la deguda separació, l’actiu, el passiu i el patrimoni net de l’entitat
[ … ]
6a. Compte de resultats
El compte de resultats recull l’excedent, positiu o negatiu, format pels ingressos i les despeses de l’exercici, llevat quan escaigui la seva imputació directa al patrimoni net d’acord amb allò previst en les normes de registre i valoració.
[ … ]
7a. Estat de canvis en el patrimoni net
[ … ]
En les entitats de dimensió mitjana i de dimensió reduïda, l’Estat de canvis en el patrimoni net informa de tots els canvis haguts en el patrimoni net derivats de:
a. L’excedent de l’exercici del compte de resultats.
b. Les variacions originades en el patrimoni net per modificacions de fons dotacionals o fons socials i per les aportacions rebudes per a compensar pèrdues d’exercicis anteriors .
c. Les altres variacions que es produeixin en el patrimoni net.
[ … ]
8a. Estat de fluxos d’efectiu
L’Estat de fluxos d’efectiu, que ha de ser elaborat obligatòriament per les entitats de dimensió gran, informa sobre l’origen i la utilització dels actius monetaris representatius d’efectiu i altres actius líquids equivalents, classificant els moviments per activitats i indicant la variació neta en l’exercici de la magnitud esmentada.
[ … ]
9a. Memòria *
La memòria completa, amplia i comenta la informació inclosa en els altres documents que integren els comptes anuals
[ … ]
* Cal diferenciar entre la Memòria econòmica, aplicable en aquest cas i la Memòria d’activitats, que és un document estructurat com un informe, que conté el detall de les activitats que s’han dut a terme en el marc d’un projecte així com la seva avaluació i conclusions. Aquest document acompanya, per norma general, la memòria econòmica.